Familiemuseum Van Vlaardingen

Maartensdijk 

 

In ons Familiemuseum is een collectie van ruim honderdtachtig schilderijen te zien van drie generaties kunstschilders Van Vlaardingen en bevriende tijdgenoten uit het Gooi.

 

KLASSIEK

derk-van-vlaardingen-herfstbos

Herfstbos Lage Vuursche


Derk van Vlaardingen (1890-1958)

De grondlegger van de kunstschildersfamilie Van Vlaardingen is Derk Hendrik Gerrit. Hij trouwde in 1912 in zijn geboorteplaats Zwolle  met de twee jaar jongere Charlotte Josephine Dellen. Uit dit huwelijk werden zeven kinderen geboren. De zonen Jan (1913) en Clement (1916) werden, onderwezen door hun vader, ook kunstschilder. Dit schilderij is gemaakt in de periode dat de familie in De Lage Vuursche woonde. Daarna verhuisden zij naar Kortenhoef.

‘EN PLEIN AIR’

EN-PLEIN-AIR


Jan van Vlaardingen (1913-1980)

Zomerlandschap, en plein air geschilderd door Jan op één van zijn favoriete
schilderplekjes: de Kromme Rade. Deze loopt langs de Vuntus Plas richting Hilversum. Jan was een virtuoos schilder van het Hollandse landschap. 
Dit schilderij is een voorbeeld van het even eindeloze als gevarieerde gebruik van warme groentinten en met penseel geschilderd.

 

MODERN

clement-van-vlaardingen-parasols-231x300

Parasols aan de Côte d’Azur

Clement van Vlaardingen (1916-1972)

Clement liet zich, naast het Hollandse landschap, inspireren
door Mediterrane landen, in het bijzonder Liguria/Italië.
Vlot geschilderd met paletmes. Hij bezocht dit prachtige gebied regelmatig met met z’n rijdend atelier: een Deux Chevaux. Clement was een veelzijdige kunstenaar. Hij maakte naast olieverfschilderijen ook aquarellen, gouches en pentekeningen.

IMPRESSIONISTISCH

IMPRESSIONISTISCH

Voor de wind op de finish af

Dick van Vlaardingen

Zeilwedstrijd op de Loosdrechtse Plassen. Titel: ”Met spinnaker op de finish af”, tijdens een warme, zonnige dag met een stevige westenwind.
Met paletmes geschilderd, dik opgebracht, waardoor kleurrijk en veel dynamiek.

 

Het onderhoud van een schilderij

Wij geven gratis advies over de conditie van een schilderij en voeren
alle noodzakelijke werkzaamheden uit met als doel conservering voor de toekomst. Klik op RESTAURATIE voor meer informatie.